Tagasi esilehele
|
Toiduainete pH tabel prof. Robert O Young'i materjalide põhjal.
Happeline jääk
Nimekiri tavalistest toiduainetest, nende suhteline potentsiaal happeliseks (-) või aluseliseks (+) jäägiks vahemikus -40 kuni+40
Puuviljad |
Rose Hips |
Kibuvits |
-15.5 |
Pineapple |
Ananass |
-12.6 |
Mandarin Orange |
Mandariin |
-11.5 |
Bananna, Ripe |
Banaan, küps |
-10.1 |
Pear |
Pirn |
-9.9 |
Peach |
Virsik |
-9.7 |
Apricot |
Aprikoos |
-9.5 |
Papaya |
Papaia |
-9.4 |
Orange |
Apelsin |
-9.2 |
Mango |
Mango |
-8.7 |
Tangerine |
Tangeriin |
-8.5 |
Currant |
Sõstar |
-8.2 |
Gooseberry, Ripe |
Tikker, küps |
-7.7 |
Grape, Ripe |
Viinamari, küps |
-7.6 |
Cranberry |
Jõhvikas |
-7.0 |
Black Currant |
Must sõstar |
-6.1 |
Strawberry |
Maasikas |
-5.4 |
Blueberry |
Mustikas |
-5.3 |
Rasberry |
Vaarikas |
-5.1 |
Yellow Plum |
Kollane ploom |
-4.9 |
Italian Plum |
Itaalia ploom |
-4.9 |
Date |
Dattel |
-4.7 |
Cherry, Sweet |
Maguskirss |
-3.6 |
Cantaloupe |
Kantaluup |
-2.5 |
Red Currant |
Punane sõstar |
-2.4 |
Fig Juice Powder |
Viigimarja mahla pulber |
-2.4 |
Grapefruit |
Greip |
-1.7 |
Watermelon |
Arbuus |
-1.0 |
Coconut, Fresh |
Kookos, värske |
+0.5 |
Cherry, Sour |
Hapukirss |
+3.5 |
Bananna, Unripe |
Banaan, mitte-küps |
+4.8 |
Säilitamata teraviljad |
Brown Rice |
Pruun riis |
-12.5 |
Wheat |
Nisu |
-10.1 |
Pähklid |
Macadamia Nuts |
Makadaamiapähkel |
-11.7 |
Walnuts |
Kreekapähkel |
-8.0 |
Rasvad |
Sunflower Oil |
Päevalilleõli |
-6.7 |
Ghee |
ghii |
-1.6 |
Coconut Milk |
kookospiim |
-1.5 |
Võimalusel vältida |
Juurviljad |
Stored Potatoes |
Kartul, säilitatud |
+2.0 |
Loomaliha, linnuliha ja kalaliha |
Pork |
Sealiha |
-38.0 |
Veal |
Vasikaliha |
-35.0 |
Beef |
Veiseliha |
-34.5 |
Ocean Fish |
Merekalad |
-20.0 |
Chicken |
Kana |
-18.0 – -22.0 |
Eggs |
Munad |
-18.0 – -22.0 |
Oysters |
Austrid |
-5.0 |
Liver |
Maks |
-3.0 |
Organ Meats |
Rupskid (organid) |
-3.0 |
Piim ja piimatooted |
Hard Cheese |
Juust, kõva |
-18.1 |
Quark |
Toorjuust |
-17.3 |
Cream |
Koor |
-3.9 |
Homogenized Milk |
Piim, homogeniseeritud |
-1.0 |
Buttermilk |
Pett |
+1.3 |
Laib, sai, küpsised (säilitatud teravili, kergitatud tainas) |
White Bread |
Sai |
-10.0 |
White Biscuit |
Küpsis |
-6.5 |
Whole-Meal Bread |
Sepik |
-6.5 |
Whole-Grain Bread |
Täisteraleib |
-4.5 |
Rye Bread |
Rukkileib |
-2.5 |
Pähklid |
Pistachios |
Pistaatsiapähklid |
-16.6 |
Peanuts |
Maapähklid (arahhis) |
-12.8 |
Cashews |
India pähklid |
-9.3 |
Rasvad |
Margarine |
Margariin |
-7.5 |
Corn Oil |
Maisiõli |
-6.5 |
Butter |
Või |
-3.9 |
Magusained |
Artificial Sweetners |
Kunstlikud magusained (suhkruasendajad) |
-26.5 |
Chocolate |
Šokolaad |
-24.6 |
White Sugar |
Rafineeritud suhkur, valge |
-17.6 |
Beet Sugar |
Suhkrupeet |
-15.1 |
Molasses |
Melass |
-14.6 |
Dr. Bronner's Barley Malt Sweetner |
Dr. Bronner'i odra linnaseekstrakt |
-9.8 |
Dried Sugar Cane Juice (Sucanat) |
Toor-roosuhkru mahl |
-9.6 |
Turbinado Sugar |
Demerara suhkur (pruun suhkururoo suhkur) |
-9.5 |
Fructose |
Fruktoos |
-9.5 |
Milk Sugar |
Laktoos |
-9.4 |
Barley Malt Syrup |
Odralinnase siirup |
-9.3 |
Brown Rice Syrup |
Riisisiirup |
-8.7 |
Honey |
Mesi |
-7.6 |
Kastmed |
Vinegar |
Äädikas |
-39.4 |
Soy Sauce |
Sojakste, tamari |
-36.2 |
Ketchup |
Ketšup |
-12.4 |
Mayonaise |
Majonees |
-12.5 |
Mustard |
Sinep |
-19.2 |
Joogid |
Liquor |
Alkohol, kange |
-28.6 – -38.7 |
Fruit Juice Sweetened With White Sugar |
Nektar, mehu, mahlajook |
-33.6 |
Tea (Black) |
Tee, must |
-27.1 |
Beer |
Õlu |
-26.8 |
Coffee |
Kohv |
-25.1 |
Wine |
Vein |
-16.4 |
Fruit Juice, Packaged, Natural |
Puuvilja mahl, pakendatud |
-8.7 |
|
|