KONTAKT

Tagasi esilehele

pH-toitumine kaotab kilod ja haigused

Allikas: Naisteleht.ee
Avaldatud: 21. august 2009

pH-tasakaal seostub enamikul meist ähmaselt seepide ja pesuvahenditega. Kui hakatakse rääkima pH-toitumisest, läheb asi eriti keeruliseks. Millega siis tegu?

Helle Kahro, pH-toituja ja selle suur propageerija, ütleb kohe alustuseks, et pH-toitumise puhul ei saa rääkida lühiajalisest dieedist, vaid see on elustiil. Et kõik need pH-d, alused ja happed raketiteadusena ei tunduks, teeb ta meile esmalt selgeks põhitõed.
"Inimkeha koosneb keemilises mõttes aluselistest elementidest. Kõik, mis kehas toimub, toodab igal hetkel happelist jääki. Organism vabaneb happelistest jääkidest neljal eri viisil: hingamise, higistamise, urineerimise ja soolestiku tühjendamise teel."
Kui need neli kanalit selle ülesandega enam toime ei tule, hakkavad Helle sõnul tekkima probleemid, mida meie nimetame haigusteks.

Haigused kaovad
pH-teooria järgi on olemas ainult üks haigus — keha ülihappesus. Et happelisust tasakaalustada, peab sööma aluselisi jääke tekitavaid toiduaineid. Nii aitab inimene oma kehal hapetest vabaneda ning, nagu Helle väidab, kaovad ka haigused, olgu selleks siis ülekaal, alakaal, liigestevalu või krooniline väsimus.
Helle Kahro jõudis mikrobioloog dr Youngi teooriani ühe Soome tuttava kaudu ning oli alguses äärmiselt skeptiline. Nüüd, kolm ja pool aastat hiljem, on ta vabanenud kümnest ülekilost ning lahti saanud hunnikust haigustest, mis teda seni kimbutasid. Taastus kuulmine, kadus krooniline silmapõletik ning muretsemata jäid plussprillid. Isegi gripisümptomid vähenesid miinimumini.

Kuidas ise alustada?
Kel tekkis huvi pH-toitumise vastu, peaks alustuseks uurima vastavaid tabeleid. Sealt saab pildi, millised on soovitatavad ja vähem soovitatavad toiduained ning milliseid toiduaineid on mõistlik omavahel kombineerida.
Helle rõhutab, et midagi päris lubamatut pole. Kui vaja, võib kõike natuke ikka süüa. "Kui on millegi järele tungiv isu, siis järelikult on kehal midagi puudu," kinnitab ta.
Samuti tuleb kinni pidada taldrikureeglist, mille kohaselt pannakse taldrikule 70 protsenti aedvilja, millest pool on värske, ülejäänud 30 protsenti moodustab pasta, riis, kartul või liha. Seejuures on soovitatav süüa koos pastat ja aedvilja või liha ja aedvilja, mitte kõike üheaegselt segiläbi.
pH-toitumise teooria järgi pole tervislik süüa ühel toidukorral rohkem kui kolme-nelja erinevat toiduainet. Oluline on tarbida ka paar-kolm liitrit vett päevas.

Mida võib, mida peaks piirama?
pH-toitumise puhul on oluline teada, milliseid toiduaineid on soovitatav süüa ja milliseid mitte. Avaldame siinkohal lühikese toitumistabeli, põhjalikumat teavet saab leheküljelt www.phtasakaal.ee.

  • Piiramatult võib süüa: sibul, lillkapsas, värsked herned, rabarber, porrulauk, murulauk, küüslauk, seller, lehtsalat, hapuoblikas, värske kurk, põldosi, rohelised oakaunad, kaalikas, porgand, punapeet, redis, naeris, laim, sidrun, avokaado, tomat, speltanisu, läätsed, metspähkel, tofu, kõrvitsaseemned, linaseemned, köömned, külmpressitud oliivi- ja linaseemneõli.
  • Harva tasub süüa: mageveekalad, ananass, mandariin, banaan, pirn, virsik, aprikoos, tikrid, viinamarjad, jõhvikad, maasikad, vaarikad, greip, arbuus, sõstrad, pruun riis, kreeka pähklid, päevalilleõli ja kookospähklid.
  • Võimalusel vältige: sea-, vasika- ja veiseliha, kana, munad, merekalad, koor, piim, pett, kõvad ja toorjuustud, saiad, küpsised, rukki- ja teraleivad, pistaatsia pähklid, maapähklid, või, margariin, šokolaad, mesi, rafineeritud suhkur, suhkruasendajad, äädikas, ketšup, majonees, sinep, pakimahlad, alkohol, tee, kohv.

Otsi lisateavet!
Kui sind hakkas pH-toitumine huvitama, saad sellest rohkem teada Robert O. Youngi äsjailmunud raamatust «pH ime». Lisaks teooriale leiad sealt hulganisti toiduretsepte ning ka eestlaste lugusid sellest, kui imeliselt on pH-toitumine nende elukvaliteeti muutnud. Hind: 289.00. Rahva Raamat